Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dekorace míchaných nápojů

ozdobený míchaný nápoj

Jak je známo člověk jí i pije i očima. U míchaných nápojů to platí dvojnásob. A tak se nebojte zapojit do přípravy svojí fantazii a některým z následujících způsobů ozdobit své produkty a dovést je tak k dokonalosti.

koktejlové třešničky
Existují různé barvy - modré, červené, zelené nebo žluté.
vložka do drinků
Různé podle povahy nápoje: suché - cibulka nebo oliva, polosuché - zalomit a vložit citrónovou nebo pomerančovou kůru, sladké - třešinky nebo jiné ovoce.
spirála z kůry
Speciálním nožem na spirály skrojíme kůru dlouhou podle potřeby, někdy i z celého plodu. Lze ji namotat na tyčinku a pak jí ozdobit sklenku.
řez kůry
Slupka (okolo 2 cm dlouhá) seříznutá většinou z pomeranče nebo citrónu, zalomená nad nápojem a vložená dovnitř.
zástřik
Seříznutá slupka (pomeranče, citrónu) pouze zalomená nad nápojem, který tak díky uvolněným silicím získá aroma.
střik
Provádí se speciální stříkací lahví, kterou se do nápoje vstříkne malé množství tekutiny např. bitteru (Angostura, Rapid Bitter apod

Barové náčiní

koktejl a šejkr

Vynikající barman se od průměrného neliší náčiním, ale především svými znalostmi a dovednostmi. I vy se můžete stát dobrými, aniž byste museli utratit horentní sumy za drahé barmanské zařízení. Vůbec to není nutné.

Pro začátek stačí obyčejné vybavení domácnosti, drtič ledu lze nahradit paličkou na maso a utěrkou, barovou lžičku kávovou, strainer sítkem. Některé z níže uvedeného seznamu náčiní nebudete potřebovat nikdy, jiné si dokoupíte později.

Barová lžička
Barová lžička
Slouží nejen k míchání nápojů, ale zároveň jako odměrka. Její obsah odpovídá jedné kávové lžičce.

Nůž na seříznutí spirály citrusové kůry
Tímto nástrojem vytvoříme kůru ve tvaru spirály.

Barmanské kleště
Slouží k otvírání různých druhů lahví.
Vývrtka
Vývrtka
K otvírání korkových špuntů.
Zátka na sekt
Zátka na sekt
Obyčejná zajistí použitelnost obsahu do 24 hodin, přetlaková i několik dnů.
Barmanské nože
Barmanské nože
Ideální je ten s vlnitým ostřím a dvojitou špičkou (jako vidlička) na ovoce.

Naběračka na led

Strainer
Strainer
Barové sítko se zarážkami, kterými se opírá o okraj míchací sklenice.
Otvírač uzávěrů a plechovek
Otvírač uzávěrů a plechovek


Prkénko na krájení
Na krájení a odkládání plátků ovoce, snadno omyvatelné.
Odměrky
Odměrky
Ideální je kombinovaná odměrka o obsahu 2cl / 4cl.
Lis na citrusy
Lis na citrusy
Ruční, pákový nebo elektrický.
Šejkr
Šejkr
K přípravě koktejlů s obtížněji mísitelnými přísadami nebo těch, které je třeba rychle zchladit.
Míchací sklenice
Míchací sklenice
Pro přípravu míchaných nápojů.

Drtič ledu
Mechanický (kleště) nebo elektrický na přípravu drceného ledu. Drcený led lze připravit pár údery kladívka do kostek ledu zabalených v čisté útěrce.

Výrobník ledu
Kovová nebo umělohmotná nádoba či igelitový pytlík s malými oddělenými prostory pro vodu.

Skrkací stébla
Brčka na dlouhé nápoje (long drinks).
Mixér
Mixér
Vrtulkové, sloužící pouze k promísení, nebo nožové, které vložené suroviny rozsekají.


Barové sklo

koktejly

Profesionál vždy servíruje nápoje do odpovídajících skleniček. Typ a tvar skleničky totiž významně ovlivňuje chuť a kvalitu nápoje. Nápoje typu Pousse-café se v široké sklenici promísí, což je nežádoucí a nápoj rozhodně nebude vypadat tak jak má. Klasický koktejl se svým objemem do 10 cl servírovaný do velkého tumbleru bude vypadat velmi trapně, ale také si těžko udrží svoji teplotu. To proto, že jej nemůžete držet za koktejlovou nožku, ale za samotnou sklenici a nutně mu tak předáváte teplo ze svých rukou.

Pokud to však nemyslíte smrtelně vážně se svojí barmanskou budoucností, není nutné vlastnit všechny typy skleniček a určitě naleznete způsob jak je rozumně nahradit. Nikdy však nepoužívejte umělohmotné kelímky místo skleniček - nápoj by měl být osvěžující a ne chutnat jako z plastikového sáčku.

irish coffee sklenka
irish coffee sklenka
Skleněný šálek na stopce s ouškem na kávu a další tepelně zpracovávané nápoje.
koktejlka
koktejlka
Sklenka sloužící k podávání klasických koktejlů, krémů i nápojů se šumivým vínem.
koňakovka
koňakovka
Sklenka uzavřeného tvaru na velmi nízké nožce používaná především při podávání koňaku a brandy.
likérka
likérka
Sklenka na nožce o obsahu kolem 5 cl. Používá se k servírování lihovin a likérů a při přípravě tzv. shooters.
malý tumbler
malý tumbler
Používá se na koktejly typu highball, collins a fizz.
old fashioned
old fashioned
Sklenka nižší než tumbler sloužící pro krátké nápoje podávané "on the rocks" např. whisky.
panák
panák
Malá sklenička sloužící ke konzumaci nápojů s vysokým podílem alkoholu.
pivní pohár
pivní pohár
Lehce uzavřená sklenka s uchem.
punčový pohár
punčový pohár
Šálek pro tepelně zpracovávané nápoje jako jsou punče a grogy.
šampaňská miska
šampaňská miska
Sklenka na nožce ve tvaru misky. Využívá se převážně na nápoje obsahující větší množství drceného nebo vločkového ledu.
šampaňský pohár
šampaňský pohár
Štíhlá sklenka (flétna) na koktejly a aperitivy s obsahem šumivého vína.
velký tumbler
velký tumbler
Sklenka bez nožky používaná pro servis dlouhých míšených nápojů.
vinná sklenka
vinná sklenka
Užívá se především na vína, ale i na exotické dlouhé nápoje a koktejly s drceným ledem.

Alkoholické

Mojito
rum světlý 4 cl
limetová šťáva 2 cl
soda na dolití
cukr 1 lžička
máta peprná 10 lístků

postup:
Rozmačkáme mátu a cukr. Přidáme rum a limetovou šťávu a nasypeme led. Doplníme sodou.


Mojito
Pina Colada
rum světlý 4 cl
kokosový krém 2 cl
ananasový džus 6 cl

postup:
Všechny suroviny společně s drceným ledem namixujeme v mixéru. Přelijeme do tumbleru a ozdobíme kouskem ananasu a třešničkou.



Pina Colada
Cuba Libre
rum světlý 4 cl
limetová šťáva 1 cl
Cola na dolití

postup:
Nalijeme rum a limetovou šťávu přes led. Nápoj doplníme colou a ozdobíme kůrou z limetky.



Cuba Libre
Tequila Sunrise
tequila 9 cl
pomerančový džus 18 cl
grenadina 3 cl

postup:
Sklenku naplníme ledem. Odměříme tequilu a pomerančový džus a směs promícháme. Přidáme grenadinu a dále již nemícháme. Nápoj ozdobíme plátkem pomeranče.


Tequila Sunrise
Brandy Alexander
brandy 6 cl
kakaový likér 2 cl
smetana 4 cl
muškátový oříšek

postup:
Suroviny promísíme v šejkru a nalijeme do koktejlky. Nápoj ozdobíme muškátovým oříškem.



Brandy Alexander
Campari Orange
Campari Bitter 5 cl
pomerančový džus 10 cl

postup:
Do sklenky vložíme kostky ledu. Přidáme Campari a pomerančový džus a zamícháme.



Campari Orange
Cosmopolitan
vodka 4 cl
Cointreau 4 cl
brusinkový džus 2 cl
limetová šťáva 1 střik

postup:
Všechny suroviny protřepeme s drceným ledem v šejkru. Nápoj nalijeme do koktejlky a ozdobíme kůrou z limetky.



Cosmopolitan
Krasomila
vaječný likér Božkov 4 cl
rum tuzemský Božkov 2 cl
smetana 10 cl
mléko 4 cl
cukr krupice 2 lžičky

postup:
Do šejkru vložíme hodně ledu a nalijeme všechny ingredience. Pořádně protřepeme a po přelití do sklenky ozdobíme jahodou.




Krasomila
Malibu Pina Colada
Malibu 4 cl
ananasový džus 4 cl
smetana 2 cl

postup:
Malibu, džus a smetanu protřepeme v šejkru, do vysoké sklenice na stopce nasypeme drť z ledu a zalijeme nápojem. Dozdobíme kouskem ananasu.


Malibu Pina Colada
Daiquiri
rum světlý 4 cl
limetová šťáva 2 cl
cukrový sirup 1 cl

postup:
Do šejkru vložíme led, odměříme všechny suroviny a důkladně protřepáme. Přes sítko nalijeme nápoj do koktejlové sklenky.


Daiquiri
Beefeater Red
gin Beefeater 5 cl
červenorybízový džus 6 cl
tonik 6 cl

postup:
Vychlazenou sklenici naplníme ledem a nalijeme vychlazený gin. Dolijeme džusem a tonikem a promísíme lžičkou. Ozdobíme plátkem citronu.



Beefeater Red
B-2B
Becherovka 4 cl
Campari Bitter 2 cl
Top Topic 15 cl

postup:
Do sklenky vložíme několik kostek ledu, nalijeme předepsané suroviny a lehce promícháme. Nápoj ozdobíme červeným rybízem.



B-2B
Blue Hawaiian
rum světlý 2 cl
Curacao Blue 2 cl
kokosový krém 2 cl
ananasový džus 4 cl

postup:
Do šejkru nalijeme suroviny a promícháme. Nalijeme do sklenice a ozdobíme plátkem pomeranče.



Blue Hawaiian
Caribic Shake
zmrzlina vanilková 4 kopečky
mléko 4 cl
cukrový sirup 4 cl
Curacao Blue 2 střiky
Malibu 2 střiky
muškátový oříšek na zastrouhání

postup:
Zmrzlinu, mléko a sirup rozmixujeme, a nalijeme do vysoké sklenice. Nápoj zastříkneme Curacaem a Malibem a navrch nastrouháme trochu muškátového oříšku.



Caribic Shake
Strawberry Daiquiri
rum světlý 4 cl
limetová šťáva 2 cl
jahoda 4 kusy

postup:
Všechny přísady kromě jedné jahody dáme do mixéru, přidáme drcený led a mixujeme, až je nápoj hladký. Nalijeme do vychlazené sklenky a ozdobíme zbývající jahodou.



Strawberry Daiquiri
B-Top
Becherovka 4 cl
Top Topic 15 cl

postup:
Do sklenky vložíme led, nalijeme Becherovku a Top Topic. Nápoj ozdobíme několika kuličkami hroznového vína.



B-Top
Cream Touch
Whisky Cream Stock 3 cl
vaječný likér Božkov 1 cl
brandy Original Stock 1 cl
smetana 2 cl
muškátový oříšek

postup:
Tento koktejl se připravuje výhradně v šejkru, do kterého vložíme hodně ledu a nalijeme všechny ingredience. Pořádně protřepeme a vznikne nám smetanový koktejl, na který nastrouháme muškátový oříšek.





Cream Touch
Ice Fernet
Fernet Stock 2 cl
vaječný likér 2 cl
káva studená
zmrzlina vanilková 1 kopeček
šlehačka
čokoláda strouhaná

postup:
Do sklenice vložíme led, přidáme fernet, vaječný likér a kopeček zmrzliny. Nápoj zalijeme kávou, ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.



Ice Fernet
Rosolio Fragola
Rosolio Franzini 4 cl
jahodový džus 8 cl

postup:
Do tří čtvrtin tumbleru nasypeme ledovou tříšť, nalijeme 4 cl likéru Rosolio, 8 cl jahodového džusu a zamícháme dlouhou lžičkou. Nápoj ozdobíme jahodou a podáváme s brčkem.



Rosolio Fragola
Šašek A Královna
gin Jelínek 2 cl
Fernet Stock nebo Jelínek 2 cl
tonik 15 cl

postup:
Do tumbleru s ledem nalijeme gin, tonik a na závěr fernet. Nápoj ozdobíme plátkem citronu.



Šašek A Královna
Krvavé Kombiné
vodka Amundsen 4 cl
jahodový džus 20 cl

postup:
Do sklenice vložíme led, nalijeme vodku a zalijeme jahodovým džusem. Skleničku ozdobíme jahodou.




Krvavé Kombiné
Hujerovo Potěšení
vodka Amundsen 4 cl
černorybízový džus 12 cl
Sprite na dolití

postup:
Do sklenice vložíme led, nalijeme 4 cl Vodky Amundsen, 12 cl černorybízového džusu a dolijeme Spritem. Sklenici poté ozdobíme plátkem pomeranče.




Hujerovo Potěšení
Blue Lagoon
vodka 6 cl
Curacao Blue 2 cl
ananasový džus na dolití

postup:
Promícháme všechny suroviny v míchací sklenici. Nalijeme do tumbleru s několika kostkami ledu. Na závěr nápoj zastříkneme likérem Blue Curacao a ozdobíme plátkem pomeranče.


Blue Lagoon
Margarita
tequila 4 cl
Triple Sec 2 cl
limetová šťáva 2 cl
sůl

postup:
Na okraji koktejlové sklenky vytvoříme slanou krustu. Všechny ingredience protřepeme v šejkru s drceným ledem. Opatrně nalijeme do koktejlky, aby se neporušila krusta.



Margarita
Lavina
Becherovka 5 cl
víno červené 10 cl
med 2,5 cl
citronová šťáva 2,5 cl
voda 5 cl
tyčinka skořice

postup:
Ingredience ve varné nádobě smícháme a ohřejeme na teplotu 50-60 stupňů. Přelijeme do servírovací sklenice a nápoj ozdobíme tyčinkou skořice a plátkem citronu.



Lavina
Planter's Punch
rum světlý Bacardi 6 cl
citronová šťáva z 1/2 citronu
grenadina 1 lžička
pomerančový džus na dolití

postup:
Do tumbleru dáme několik kostek ledu, rum, citronovou šťávu a grenadinu. Promícháme a dolijeme pomerančovým džusem. Ozdobíme plátkem pomeranče a snítkou máty.



Planter's Punch
Bačův Sen
Plum Vodka Jelínek 2 cl
Curacao Blue 2 cl
ananasový džus 12 cl
citronová šťáva 2 cl

postup:
Předepsané ingredience protřepeme s ledem v šejkru. Slijeme do tumbleru a ozdobíme řezem ananasu a koktejlovou třešní.



Bačův Sen
Beefeater Grappy
gin Beefeater 5 cl
grapefruitový džus 12 cl

postup:
Vychlazenou sklenici naplníme ledem a nalijeme vychlazený gin. Dolijeme džusem a promísíme lžičkou. Ozdobíme plátkem krvavého grepu.



Beefeater Grappy
Mai Tai
rum světlý 2 cl
rum tmavý 2 cl
Amaretto 1 cl
Apricot Brandy 1 cl
Curacao Orange 1 cl
limetová šťáva 1 cl
ananasový džus na dolití

postup:
Smícháme vše kromě ananasového džusu a nalijeme přes led do sklenice. Doplníme ananasovým džusem.


Mai Tai
Cuba Libre #2
rum světlý 6 cl
Cola na dolití

postup:
Colu a rum nalijeme do vychlazené sklenice naplněné ledem. Zamícháme a ozdobíme řezem z limety.



Cuba Libre #2
Štrůdl
Fernet Stock Citrus 4 cl
jablečný džus 12 cl
skořice

postup:
Do sklenice vložíme led, nalijeme Fernet Stock Citrus a zalijeme jablečným džusem. Nakonec zasypeme skořicí nebo vložíme celé kusy skořicové kůry.



Štrůdl
Citrusák
Fernet Stock Citrus 4 cl
Sprite

postup:
Do sklenice vložíme led, nalijeme Fernet Stock Citrus a zalijeme limonádou Sprite (nebo 7UP). Ozdobíme plátkem citronu.




Citrusák
Beton
Becherovka 5 cl
tonik 10 cl
citronová šťáva 1 cl

postup:
Do velkého tumbleru vložíme několik kostek ledu. Přilijeme becherovku a citronovou šťávu a doplníme tonikem. Nad nápojem zalomíme citronovou kůru a ozdobíme jej řezy z citronu.



Beton
B.E.
Becherovka 4 cl
Cola na dolití

postup:
Do tumbleru vložíme nejprve led, přidáme Becherovku a na závěr doplníme colu.



B.E.
Nealkoholické

ALICE
smetana 4 cl
pomerančový džus 2 cl
ananasový džus 2 cl
malinový sirup 2 cl

Postup: V šejkru s ledem promícháme předepsané suroviny a slijeme do koktejlky.




CITRUSOVÝ KOKTEJL
grapefruitový džus 3 cl
pomerančový džus 3 cl
citronová šťáva 1 cl
limetová limonáda na dolití

Postup: Uvedené suroviny kromě limetové limonády promícháme v šejkru. Nalijeme do poháru a doplníme limetovou limonádu.



OVOCNÉ REGIÉ

2 cl banánového sirupu
2 cl citronového sirupu
50 g banánu
10 cl minerálky

Příprava:Vše promíchej v mixéru a nalij do skleniček nazdobených ovocem (např. melounem)


SLADKÁ LABUŤ

6 cl pomerančového džusu
8 cl mandarinkového džusu
6 cl jahodového džusu
10 cl minerálky

Příprava: Vše protřep v šejkru nebo smíchej a nalij do skleniček, ty potom ozdob ovocem (např. pomerančem)


GALAPÁDY

6 cl maracujového džusu
4 cl třešňového džusu
1 cl jahodového džusu
10 cl minerálky

Příprava: Vše smíchej třeba ve skleněném džbánu a skleničky nazdob ovocem (např.citronem)


ČOKOĎÁBLÍK

1 kopeček čokoládové zmrzliny
4 cl banánového džusu
4 cl smetany
2 cl čokoládové polevy
10 cl minerálky

Příprava: Smíchej vmixéru a nalij ddo skleniček nazdobených ovocem (např.kiwi, rybíz, jablko)


LEDOVÁ KRÁLOVNA

5 cl krémové zmrzliny
5 cl grapefruitového sirupu
2 cl mandlového sirupu
minerálku na dolití

Příprava: Smíchej v šejkru nebo pomocí ručního mixéru a skleničky nazdob ovocem (např.jablkem , ostružinami)

Napichovátka
Barové špízy k ozdobě nápojů koktejlovými třešněmi, olivami a jinými kousky ovoce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pěknej blog

(Kikishka, 2. 7. 2009 18:54)

Ahojky,máš pěknej blogísek!:-)